Kulmakivisisältönäkin tunnettu käsite viittaa sivuston ajattomaan sisältöön, joka on erittäin informatiivista sekä yhteydessä liiketoimintasi erikoisalaan. Esimerkiksi nettisivustoltasi löytyvä sisältö, joka esittelee yleisellä tasolla palveluasi tai toimialaasi selkeällä ja ytimekkäällä tavalla, on kulmakivisisältöä. Hyviä esimerkkejä kulmakivisisällöstä ovat oppaat, vinkit, konseptien yksityiskohtaiset selitykset, usein kysytyt kysymykset sekä muut vastaavat informatiiviset osiot.
Yksinkertaisesti ajateltuna – kulmakivisisältö on monipuolinen, yhtä aihepiiriä käsittelevä teksti, joka vastaa lukijoiden kysymyksiin. Helppo tapa tämän asian määrittelyyn on miettiä, mikä aihepiiri sopii esimerkiksi kattavan aloittelijan oppaan käsittelyyn.
On kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen kulmakivisisältösivu ei ole opas tai ohjeistava artikkeli. Esimerkiksi huolellisesti laadittu tuotearvostelu voi olla hyvin suosittu ja kävijälle relevantti, minkä ansiosta sivusta voi tulla yksi sivustosi suosituimmista. Esimerkiksi joillain sivustoilla yksinkertaiset ja helpot laskurit tai muut työkalut ovat kulmakivisisältöjä, vaikka ne ovat luotu vuosikausia sitten.
Tämä neuvo muistuttaa kulmakivisisällön tärkeästä säännöstä – et pääse itse valitsemaan, mitä kävijäsi ja hakukoneet mieltävät kulmakivisisällöksi. Sen sijaan kyseinen sivusto pääsee nousemaan hyville sijoituksille tai kerää todella paljon liikennettä. Suuri kävijämäärä ja mahdolliset linkit lähettävät ajan myötä positiivisen signaalin hakukoneelle, minkä myötä sijoitus nousee ja kävijämäärä mitä todennäköisemmin kasvaa entisestään.
Sen sijaan, että miettisit jatkuvasti kulmakivisisällön luomista sivustolle, on hyvä ensin määritellä, mitkä kriteerit koskevat ensisijaisesti tätä sisältöä ja siihen liittyviä määritelmiä.
Kulmakivisisältö viimeistelee sivustosi ja tekee siitä erittäin laadukkaan
Kulmakivi viittaa terminä metaforaan, joka kertoo sen tärkeästä merkityksestä koko rakennukselle. Kulmakivi oli alun perin ensimmäinen kivi, joka muurattiin rakennusvaiheessa paikalleen. Jokainen kivi laitettiin tämän jälkeen paikalleen ensimmäisen kiven mukaisesti aina siihen saakka, kunnes rakennus oli edennyt hyvään vaiheeseen. Mikäli kulmakivi oli muurattu paikalleen huonosti tai epätasaisesti, koko rakennus joutui sortumisvaaraan.
Kulmakivi on ajan myötä saanut symbolisemman merkityksen. Aikaisemmin se laitettiin perustaan, jossa kukaan ei voisi nähdä sitä, kun taas ajan myötä siitä on kehittynyt on merkittävä ja näkyvä osa koko rakennusta. Tämä kuvastaa vertauskuvallisesti sen roolia kokonaisuuden kannalta.
Kulmakiveen viitataankin nykypäivän modernissa maailmassa ensisijaisesti kulmakivisisältönä, joka saa paljon liikennettä eri lähteistä ja tukee koko sivuston navigaatiota. Sillä on tärkeä rooli kokonaisuuden kannalta ja se herättelee kävijöiden kiinnostusta.
Termi voi kuulostaa hieman erikoiselta, mutta voimme havainnollistaa kulmakivisisältöä konkreettisen esimerkin kautta. Esimerkiksi yritysten digimarkkinoinnin konsultointiin keskittyvä yritys voisi tarjota lukijoilleen artikkelin, joissa se vinkkaa, miten on mahdollista saada yritys mukaan Googlen kartalle. Tämä opas nousee mitä todennäköisemmin yrityksen kulmakivisivustoksi. Sivu voi kerätä puolelleen suurimman kävijämäärän samalla, kun se kertoo kävijöille, mitä yhtiö oikeastaan tekee.
Kulmakivisisällön luomiseen liittyviä vinkkejä
Ei ole yhtä tiettyä tapaa määritellä kulmakivisisältöä ja sen merkitystä, mutta esittelemme seuraavaksi lyhyesti, mitkä asiat ovat mielestämme kaikkein tärkeimpiä:
● Kattavuus – Sisällön tulisi lähteä liikkeelle perusteista ja kattaa selkeästi perustiedot, joita kävijä tarvitsee, jotta hän voi oppia ymmärtämään aihealuetta paremmin. Sinun ei tarvitse määritellä jokaista käyttämääsi termiä, mutta sinun kannattaa pitää mielessä henkilö, joka ei tiedä aihepiiristä yhtään mitään.
● Erittäin tärkeä – Kulmakivisisältö ei olisi saavuttanut keskeistä asemaansa, mikäli kävijät eivät hyötyisi siitä merkittävästi. Mikäli joku yrittää selittää aihepiiriä jollekin toiselle, heidän pitäisi sanoa “hei, lue siitä tästä” ja jakaa linkki kulmakivisisältöä sisältävään linkkiin. Sisältö itsessään muodostaa perustan, josta sinun on helppo lähteä liikkeelle.
● Helppo seurattavuus – Välttele korkealentoisia konsepteja tai erittäin jaarittelevia kappaleita. Jaa kaikki osiin ja yksinkertaisesti koostettuihin lauseisiin. Pidä mielessä, että edeltävän lauseen ajatus jatkuu myös sitä seuraavassa lauseessa. Mikäli on mahdollista, lisää ylimääräisiä väliotsikoita tai jaa konsepteja listoiksi, joita on helpompi selata.
● Linkitä muihin sivuston osioon —Paras kulmakivisisältö pitää sisällään sisäisiä linkkejä, jotka johtavat sivuston muihin osioon. Tästä näkökulmasta tarkasteltuna sisältö muodostaa sivuston navigaation. Lisäksi se tarjoaa lukijoille hyvän mahdollisuuden oppia lisää siirtymällä yleisemmältä tasolta yksityiskohtaisempiin konsepteihin.
● Hyvin optimoitu—Mikäli kulmakivisisältösi vastaa yllä määrittyjä kriteerejä, olet päässyt hyviin asemiin hakukoneoptimoinnin näkökulmasta tarkasteltuna. Muistathan käyttää relevantteja ja semanttisesti liittyviä lauseita, joissa esiintyy avainsana tavalla tai toisella, jotta ihmiset tietävät olevansa oikeassa paikassa.
● Jatkuvasti päivitetty sisältö — Rakennusten kulmakivet muurataan paikoilleen, kun taas kulmakivisisältö elää ja muuttuu jatkuvasti. Haluat todennäköisesti lukea säännöllisesti sisältöä ja muokata niitä kohtia, jotka tuntuvat kaipaavan parannusta tai eivät sovi kokonaisuuteen. Mitä paremmaksi voit rakentaa sisältöä, sitä parempi. Sinun tulisi myös päivittää sisältöä uusilla viittauksilla ja informaatiolla. Älä missään nimessä anna sen jämähtää paikalleen!
● Käytännön esimerkkejä yrityksestäsi – Kulmakivisisältö ei ole vain hyödyllinen työkalu, vaan se toimii myös sivustosi ja yrityksesi käyntikorttina. Mieti, miten paljon voit muokata sisältöä paremmaksi aina ammattitaitosi ja brändisi arvojen näkökulmasta käsiteltynä. Saatat toisinaan myös haluta käyttää kulmakivisisältöä esimerkkinä, jonka avulla voit parantaa myös sivuston muuta sisältöä!
5 vaihetta kulmakivisisällön luomiseen
Kulmakivisisällössäsi käsittelemät aiheet pitäisi olla sellaisia, jotka tunnet vaikka unissasi. Sinun tulee olla aihepiirin ammattilainen, jotta voit esitellä sen myös heille, jotka eivät tunne sitä. Muista myös kirjoittaa tarpeeksi selkeästi ja yksinkertaisesti, että aihetta tuntemattomat henkilöt eivät joudu täysin päästä pyörälle.
Paras tapa kulmakivisisällön luomiseen onkin aloittaa itse sisällön luominen.
Vaihe 1: Luo kulmakiviaiheita käsittelevä blogi tai kattava artikkeli
Mitä enemmän kirjoitat jostakin aihepiiristä, sitä syvemmin käsittelet aihetta ja luot mielenkiintoisen oppaan juuri tämän aiheen maailmaan. Se voi tuntua samalta kuin navigoisi ympäri metropolia – mikäli olet ollut siellä jossain aiemmin, voit päästä haluamaasi paikkaan nopeammin ja ilman huolta siitä, että eksyisit tai joutuisit väärille teille. Ajan myötä tulet myös oppimaan uudenlaisia reittejä päästäksesi haluamaasi paikkaan – tai saatat löytää toisen paikan, joka voi tuntua vieläkin kivammalta kuin alkuperäinen!
Aloita kulmakiviaiheesi käsitteleminen blogin luomisella. Koita käsitellä hieman aihetta jokaisessa artikkelissa, joka koskee samaa teemaa. Voit myös vaihtoehtoisesti luoda teknisemmän artikkelin, joka on tarkoitettu jo enemmän aiheeseen perehtyneille lukijoille.
Harjoittelu tekee mestarin, joten tee aiheesta vähintään yksi luonnos ja mieti sitä huolella useamman viikon ajan ennen kuin teet päätöksesi sen julkaisemisesta.
Vaihe 2: Tutki kohderyhmääsi, avainsanoja, kilpailijoita ja formaatteja
On miljoona erilaista tapaa käsitellä samaa aihetta. Voit tehdä joko yhden yksittäisen listan tai jakaa aihepiirin useisiin lyhyisiin kappaleisiin, jotka muodostavat yksittäin tärkeän osasen kokonaisuuden kannalta. Voit myös käsitellä aihepiiriä huolella yksittäisissä kappaleissa aina alusta loppuun.
Sinun kannattaa tehdä huolellisesti tutkimusta, jotta löytäisit parhaimman tavan aihepiirisi käsittelyyn. Määrittele kohderyhmä, jonka haluat teksteilläsi tavoittaa. Tämän jälkeen sinun tulee selvittää, millaista sisältöä he mieluiten lukevat. Tutki muutamia erilaisia artikkelimuotoja ja mieti, mitkä ovat näiden muotojen hyvät sekä huonot puolet. Tutustu myös artikkeleihin, jotka eivät ole sinun mieleesi ja tee itsellesi selvitys siitä, miksi et pidä niistä. Kilpailijat voivatkin tässä suhteessa antaa sinulle elintärkeää informaatiota, jonka turvin voit kehittyä paremmaksi.
Kun olet määritellyt kohderyhmäsi tarpeet ja löytänyt heitä kiinnostavan formaatin, sinun tulee määritellä avainsanat, jotka liittyvät käsittelemääsi aihepiiriin. Muista, että avainsanalistasi olisi hyvä olla semanttisesti rakennettu sen sijaan, että käyttäisit vain avainsanan synonyymeja. Esimerkiksi “opas kodin siivoamiseen” voi sisältää avainsanoina esimerkiksi “puhdistustuotteet” ja “vetyperoksidi” sen sijaan, että vain käyttäisit sanoja “kodin puhtaanapito” ja “kodin siistiminen”.
Vaihe 3: Kirjoita itse sisältö
Kun olet tehnyt sisältöön liittyvää tutkimusta ja päättänyt sinulle parhaiten sopivan formaatin, ryhdy toimiin! Yritä kirjoittaa yhdellä kertaa niin paljon kuin mahdollista.
Tämän jälkeen voit läpikäydä tekstiäsi ja muokata sitä. Yritä lyhentää pitkiä lauseita ja käsitellä konsepteja uudella otteella. Aivan viimeisessä vaiheessa on hyvä vielä rakennella kokonaisuutta siistin näköiseksi ja kirjoittaa määritelmiä mahdollisimman paljon auki.
Vaihe 4: Päätä, mihin kohtaan sivustoasi kulmakivisisältösi sijoitetaan
Kulmakivasisältösi muodostaa keskeisen osan koko sivustoasi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että myös rakenteen tulee tukea sen esille tuomista. Etusivulta tulee löytyä helposti linkki siihen tai vaihtoehtoisesti sen tulee löytyä helposti esimerkiksi listasta, joka on näkyvissä etusivullasi.
Pidä huoli siitä, että rakennat paljon linkkejä kulmakivisisällön ja muun sisällön välille, jotta ihmiset voivat navigoida sen pariin ja siirtyä myös sieltä tarvittaessa tutkimaan muita aihealueitasi. Tavoitteenasi on muodostaa mukava käyttäjäpolku, jonka avulla käyttäjät etenevät loogisesti seuraavaan aihepiiriin, josta he haluavat lukea – ei niinkään pakottaa heitä klikkailemaan ympäriinsä.
Vaihe 5: Julkaise, markkinoi, mittaa ja optimoi
Kun olet julkaissut kulmakivisisältöäsi koskevan sivuston, anna sille sen ansaitsemaa huomiota. Markkinoi sitä sivustosi etusivulla, sosiaalisen median tileillä, sähköpostitse – ja voit halutessasi julkaista siitä jopa lehdistötiedotteen. Pidä huoli siitä, että muistat myös julkaista uusia blogikirjoituksia, jotka koskevat samaa aihealuetta – ja etenkin kirjoittaessasi vierasbloggauksen kirjoituksia.
Muista myös, ettet voi jäädä lepäämään laakereillasi. Sinun tulee kiinnittää ensimmäisten viikkojen ajan tarkasti huomiota sivustosi analytiikkaan ja tutkia tärkeää dataa, jota voit analytiikasta saada. Kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota siihen, mistä lähteestä kävijät tulevat. Muista myös vastata asiallisesti kävijöiden kysymyksiin ja kritiikkiin. Sinun kannattaa myös päivittää sisältöäsi, mikäli samat teemat jatkuvat.
Näiden seikkojen lisäksi sinun tulee läpikäydä sisältöä vähintään kerran tai kaksi vuodessa, jotta sisältö pysyy ajan tasalla. Voit myös miettiä, onko sinulla parannusehdotuksia tähän aihepiiriin tai mahdollisesti jopa jotain uutta annettavaa. Vaikka jokin sisältö tuntuisi tällä hetkellä todella hyvältä, sinulla voi olla täysin eri mielipide siitä esimerkiksi puolen vuoden päästä. Muista, että tämä on kuitenkin hyvä asia! Tämä tarkoittaa sitä, että kirjoitat kehittäjänä ja osaat ottaa kohderyhmäsi yhä paremmin huomioon.
Entä, jos kukaan ei pidä kulmakivisisällöstäni?
Kuvittele, että rakentaisit talon ja kukaan ei muuttaisi siihen. Tämä ei ole oikeasti niin iso ongelma kuin miltä se saattaa nykypäivän digitaalisessa maailmassa kuulostaa. Tosiasia on, että kulmakivisisältösi luo lukijalle lisäarvoa niin kauan, kun jaksat panostaa siihen. Mikäli et onnistu saavuttamaan markkinointitavoitteitasi, jota olet sille asettanut, siitä on muunlaista hyötyä. Se toimii nimittäin hyödyllisessä roolissa nettisivusi navigoinnissa samalla, kun hakukone tulkitsee sisällön laadukkaaksi.
Kuten aiemmin mainitsimme, et pääse valitsemaan, mitä sisältöä kävijät ja hakukoneet pitävät kulmakivisisältönäsi. Voit kuitenkin aina luoda lisäarvoa kohderyhmällesi ja toimialallesi, kun luot hyvää sisältöä, joka vastaa yleisiin kysymyksiin.
Muista siis, että tekemäsi työ menee harvoin hukkaan. Ota opiksesi aiemmista kokemuksistasi ja kokeile uudelleen uuden aihepiirin turvin!