Miksi erittäin laadukas sisältö on tärkeämmässä asemassa hakukoneoptimoinnin kannalta kuin avainsanat

Miksi erittäin laadukas sisältö on tärkeämmässä asemassa hakukoneoptimoinnin kannalta kuin avainsanat

Huomio, kaikki sisällöntuottajat – Google lukee kaiken, mitä kirjoitat nettiin! Älä ota tätä aivan kirjaimellisesti, sillä nyt puhumme asiasta algoritmien tasolla. Ne ovat nykyään tarpeeksi edistyksellisiä huomaamaan, mikäli kieli on huonoa tai sisältää paljon kielioppivirheitä. Molemmat nämä seikat lähettävät hakukoneilla erittäin hälyttäviä signaaleja, jotka vaikuttavat negatiivisesti sijoitukseesi hakukoneissa.

Google on kehittynyt niin paljon, että se on oppinut sisäistämään laadukkaan sisällön suuren merkityksen. Tämän ansiosta se osaa ottaa huomioon, että laadukas sisältö merkitsee käyttäjille enemmän kuin yksittäinen avainsana. Tämän johdosta saatatkin huomata, että ykkössijan titteliä ei enää pidä sivusto, josta löytyy tekstin joukosta avainsana juuri kyseisessä muodossa.

Emme vitsaile! Viime aikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että valtaosa sivustoista ei edes sisällä tekstin joukossa kyseistä avainsanaa. Näillä sivustoilla on sen sijaan muutamia muita yhteisiä piirteitä – niillä on paljon vierailijoita, lukijoiden jakama linkkien runsas määrä kertoo sisällön olevan laadukasta sekä käyttäjien käyttäytyminen kertovat Googlelle, että niiden paikka on kärkisijoitusten joukossa.

Sisällöstä kertovien huomioiden lisäksi hakukoneet läpikäyvät aktiivisesti sisältöä ja etsivät merkkejä, joiden perusteella ne voivat määritellä sisällön laadun. Voimme siis todeta, että Googlen tarkoituksena ei ole ajaa sivustollesi liikennettä, vaan se haluaa tarjota käyttäjilleen heidän hakujansa vastaavia tuloksia.

Onneksi yhtiön antamat ohjeet ovat hyvin avuksi ja ne ovat hyvin yksityiskohtaisia. Aiommekin seuraavaksi esitellä sinulle tarkemmin tunnusmerkkejä, joita Google etsii hyvän sisällön tunnistamiseksi.

Mitkä sitten ovat huonolaatuisen sisällön hälytysmerkkejä?

Googlen määrittämät, sisältöön liittyvät ohjeistukset ovat suhteellisen ympäripyöreää luettavaa. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että hyvän ja huonon sisällön määrittäminen kirjallisesti on vaikeaa. Se vaatii todella paljon tietoa!

Osaat tosin itsekin suhteellisen nopeasti määritellä, mitkä tekijät kielivät huonolaatuisesta sisällöstä.

Tämä prosessi on kuin ruuanlaittoa – markkinoilla on todella paljon erilaisia ruokalajeja ja lukemattomia erilaisia mahdollisuuksia valmistaa niitä. Kasvikset, liha ja maitotuotteet saattavat muodostaa perustan, jonka avulla voi luoda tuhansia erilaisia ruokalajeja ja maukkaita annoksia. Lisäksi juuri sopivimman ruokalajin valmistaminen riippuu paljon kontekstista ja olosuhteista. Voit käyttää hieman mausteita – tai valmistaa ruokalajin, joka silti ajaa asiansa.

Et voi kuitenkaan missään olosuhteissa laittaa kiviä ruokaasi. Tällainen ratkaisu tuhoaisi välittömästi sen maun ja vaikuttaisi lopputulokseen hyvin ikävällä tavalla.

Google noudattaa samanlaista ajattelutapaa myös huonolaatuista sisältöä mitattaessa. Esimerkiksi nämä tunnusmerkit kertovat, että sisältö voisi olla parempilaatuista:

● Liian runsaasti avainsanoja viljelevä teksti – erityisesti silloin, jos ne eivät sovi asiayhteyteen
● Sisältö, joka on pääasiassa kopioitu jo olemassa olevasta sisällöstä
● Kirjoitusvirheet, kielioppeja sisältävä teksti, asiaton kielenkäyttö
● Lauseet tai kappaleet, jotka vaikuttavat loputtomilta
● Sisältö, jota on muotoiltu vähän – tai pahimmassa tapauksessa ei ollenkaan
● Liiallinen linkkien upottaminen tekstiin etenkin silloin, kun ne eivät liity artikkelin käsittelemään aiheeseen
● Avainsanoja sisältävien listojen julkaiseminen sivustollasi etenkin, jos luulet olevasi näppärä piilottamalla ne jollain toisella väillä
● Erittäin kapea-alainen sisältö etenkin silloin, kuin sivusto lupailee liikoja

Lisäksi on monia seikkoja, joita käyttämällä saatat lentää Googlen indeksoinnista kokonaan pois. Tähän tilanteeseen ei missään nimessä kannata joutua, joten kannattaa tutustua tarkemmin tähän aiheeseen!

Googlen oma SEO-opas rankkaa laadukkaan sisällön ja navigoinnin korkeammalle kuin avainsanojen käytön

Mikäli tutustut tarkemmin Googlen SEO-aloitusoppaaseen, huomaat, että avainsanojen käyttöä koskeva kappale tulee silmiesi eteen vasta artikkelin puolivälissä. Se painottaa kuitenkin neljä kertaa ennen tätä kohtaa sitä, ettei avainsanoja kannata käyttää liikaa tai niitä ei kannata tunkea teknistä SEO:ta koskeviin asioihin.

Kun oppaassa viimeinkin pureudutaan avainsanoihin, Google neuvoo sinua suunnittelemaan huolellisesti avainsanoja koskeva strategiasi kohderyhmäsi huomioiden. Esimerkiksi ihmiset, jotka haluavat katsoa jalkapalloa säännöllisesti, saattavat odottaa sisällössä näkyvän aiheeseen liittyvien avainsanoja, kuten “saksipotku” tai “Veikkausliiga”. Satunnaiset kävijät saattavat sen sijaan odottaa törmäävänsä hieman yleisempiin termeihin, kuten “jalkapallon pudotuspelit”.

Näiden havaintojen jälkeen käyttäjät kiinnittävät välittömästi huomiota laatuun. Tämän takia on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, ettei teksti vilise kirjoitusvirheitä tai ole muuten vain huonosti kirjoitettu.

Jotta viet tämän osion pisteet Googlen silmissä kotiin, hakukonejätti viettää paljon aikaa sivustollasi tutkien navigoinnin helppoutta ja laadullisia muutoksia, joista on hyötyä nettisivuston kävijöille. Tiedonsaannin helppous on Googlen silmissä tärkeää, minkä takia se onkin sijoitustasi päättäessä kiinnostuneempi sivustosi rakenteesta kuin avainsanojesi käytöstä. Nettisivuston navigaatiolla on todella tärkeä rooli siinä, että käyttäjät löytävät nopeasti haluamansa osion. Sen tarkoituksena on myös auttaa hakukoneita omaksumaan, millaista sisältöä itse webmaster pitää tärkeänä.

Voimmekin tämän tiedon perusteella todeta, että hakukoneet eivät todellakaan ole tyhmiä. Ne tietävät keskeiset asiat, joiden tarkoituksena on helpottaa käyttäjien elämää. Ne tietävät, mitkä asiat helpottavat kävijän käyttäjäkokemusta ja millaista sisältöä on yleisesti ottaen miellyttävämpää lukea. Ne kiinnittävät näihin elementteihin huomattavasti enemmän huomiota kuin avainsanojen käyttöön.

On hyvä myös muistaa, että äänihakujen nousevan suosion takia myös hakukoneet ovat kehittyneet älykkäämmiksi kuin koskaan. Ne tulkitsevat avainsanoja tarkoituksellisesti ja etsivät semanttisesti samanlaisia termejä. Tämän takia esimerkiksi parhaita ravintoloita lähistöltä etsivä käyttäjä voi saada silmiensä eteen listan parhaat arvostelut saaneista ravintoloista ilman, että käyttäjän tarvitsee ensin kahlata läpi turhia hakutuloksia, jotka eivät tuota lisäarvoa.

5 vinkkiä korkeatasoisen sisällön kirjoittamiseen

Nyt, kun olemme käyneet läpi, millaista sisältöä ei kannata kirjoittaa, tutustumme tarkemmin korkeatasoisen sisällön tunnusmerkkeihin.

Jotta voimme auttaa sinua lähtemään oikeaan suuntaan, jaamme sinulle seuraavaksi muutamia vinkkejä, joilla voi parantaa sisällön laatua.

1. “Suunnittele sivustosi ensisijaisesti käyttäjää varten, älä hakukonetta varten”

Tämä sääntö on tullut suoraan Googlen ohjeistuksesta. Tämä on itse asiassa yksi ensimmäisistä asioista, joita he läpikäyvät oppaissaan.

Google jopa ehdottaa, että lähestyt käyttäjää hänen näkökulmastaan kysymällä itseltäsi “Onko tästä tiedosta apua käyttäjälle? Tekisinkö tämän ratkaisun, mikäli hakukoneita ei olisi olemassa?”. Nämä kysymykset on hyvä pitää mielessä, kun suunnittelet nettisivustosi toimintaa. Niitä onkin hyvä läpikäydä etenkin silloin, kun kirjoittaa uutta sisältöä.

Näiden seikkojen takia on hyvin tärkeää määritellä avainsanahaun perusteella, millainen on kohderyhmäsi ja millainen vastaus heille kannattaa kirjoittaa. Mitä paremmin onnistut tyydyttämään käyttäjän tiedonjanon, sitä paremman käyttäytymssignaalin sivustosi ansaitsee. Tämä myös nostaa sivustosi sijoitusta hakukoneessa.

Mikäli et oikein tiedä, miten voisit yhdistää avainsanan käyttäjän kaipaamaan tietoon, tee hieman tutkimusta. Yritä etsiä avainsanaan sopivaa aihepiiriä ja etsi kysymyksiä, jotka sopivat kyseiseen aihepiiriin.

Toinen vaihtoehto on tutkia tarkemmin avainsanan käyttöä. Mikäli aihepiiri liittyy esimerkiksi suoraviivaiseen myyntitapahtumaan tai kiinnostavan tuotteen ostamiseen. Siinä tapauksessa on hyvä tutkia, mitä kyseisellä hakusanalla ensimmäiseksi sijoittuva sivusto tarjoaa ja tehdä omista havainnoista muistiinpanoja. On hyvin todennäköistä, että kyseinen sivusto on rakennettu erinomaisesti, ulkoasu on siisti ja yleinen käyttäjäkokemus on loistava – ja sisältö on niin ikään laadukasta.

2. Muokkaa kirjoitustasi ja haasta itsesi kohti parempaa lopputulosta

Aivan kuin hyvänmakuinen ruoka, myös laadukkaan sisällön määritelmä voi riippua lukijan määritelmästä. Voit kuitenkin varmasti myöntää itsellesi, ettei hyvä ruoka voi koostua erilaisista ainesosista, jotka eivät edes sovi yhteen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laadukkaan sisällön tuotantoa voi oppia myös muilta. Ehdottaisimmekin, että tutustuisit muihin alallasi toimiviin laadukkaisiin toimijoihin, joiden sivuilla on runsaasti kävijöitä. Voit ottaa niistä inspiraatiota ja käsitellä samantyylisiä aihepiirejä blogissasi. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettet saa kopioida muiden sisältöä, vaan luo uniikkia ja omannäköistä tekstiä.

Tässä on joitakin vinkkejä, joiden avulla voit parantaa kirjoitustyyliäsi:

● Käytä vähemmän passiivisia verbejä, jotka liittyvät olemiseen tai yhteyksien rakentamiseen ja suosi sen sijaan aktiivisia verbejä. Mikäli huomaat käyttäväsi olla-verbiä paljon eri aikamuodoissa, tutki tekstiäsi kriittisesti ja mieti, jos voisit käsitellä aihepiiriäsi ytimekkäämmin ja kannustaa lukijaa toimimaan.
● Suunnittele tekstisi rakenne huolellisesti – aivan kuin tekisit sisällysluetteloa. Kerro ihmisille heti aluksi, mitä he oppivat postauksen lukemalla. On myös hyvä tehdä napakka yhteenveto aivan julkaisusi loppuun.
● Kirjoita rennosti, mutta älä missään nimessä ammattitaidottomasti. Tähtää ystävälliseen ja keskustelevaan tyyliin ja kirjoita aihepiirisi huomioiden. On hyvä löytää itselleen sopiva tyyli, joka on muodollisempi kuin ystävien kanssa keskustellessa.
● Editoi kirjoituksiasi jatkuvasti! Aivan liian harva sisällöntuottaja unohtaa tarkastella jälkikäteen sisältöään. Tutki huolella lauseiden ja kappaleiden rakenteita, sillä ne voivat aiheuttaa lukijoille päänvaivaa. Kysy ulkopuolisilta mielipiteitä kirjoittamiisi artikkeleistasi. Mikäli heillä on huomautettavaa, läpikäy huolella nämä kohdat ja kirjoita ne uudestaan.

3. Lue, lue – ja lue hieman lisää

Lukeminen opettaa, kuinka sanat ja lauseet muodostavat uskomattomia ideoita. Hyväksymme monia asioita kyseenalaistamatta niitä, mikä ei ole hyvä asia. Onneksi muut ovat kiinnittäneet asiaan huomiota ja näin ollen he voivat aputtaa sinua lisäämään uusia tekniikoita osaamispalettiisi.

4. Kiinnitä huomiota kohderyhmäsi käytökseen ja siitä kieliviin muutoksiin

Millaista sisältöä sisältävä sivu kerää eniten kävijöitä? Mitkä sivut saavat parhaimman vastaanoton lukijoiden keskuudessa tai eniten sitoutumista kommenttien muodossa tai sosiaalisessa mediassa jaettaessa? Millä sivulla ihmiset viettävät eniten aikaa?

Tutki sivustosi dataa Google Analyticsista ja yritä hahmottaa lukijoiden käyttäytymistä. Tällä tavalla voit oppia, mistä kävijäsi pitävät ilman, että heidän tarvitsee sanoa sitä ääneen.

5. Mikäli laadukkaan sisällön kirjoittaminen tuntuu haastavalta, palaa takaisin alkujuurille

Saatat epäröidä yksinkertaisista aiheista, kuten “aloittelijan opas hakukoneoptimointiin” tai “miksi ihmiset tekevät ostopäätöksiä” kirjoittamista, mutta oikeasti ne ovat todella hyviä vaihtoehtoja. On toki totta, että näitä aihepiirejä on käsitelty loputtomiin, mutta todellisuudessa niistä on ihmisille todella paljon hyötyä.

Saatat myös kirjoittaa tavalla, joka auttaa lukijoitasi ymmärtämään paremmin hyvin monimutkaista tai vaikeaa aihepiiriä ja tästä voi olla heille merkittävästi hyötyä.

Yllä mainittujen seikkojen lisäksi tällaiset aiheet opettavat lukijakunnallesi keskeisiä perusteita, joiden avulla he voivat kohdentaa sisältönsä paremmin lukijakunnalleen. Tulet oppimaan, miten isot ja mittavat konseptit voi pilkkoa pienempään osaan ja miten niistä voi kirjoittaa lukijakunnalle selkeästi.

Lukemisen lisäksi on hyvä kirjoittaa itselleen muistiinpanoja, jotta voit oppia lisää ja voit auttaa itseäsi luomaan parempaa sisältöä.

Lopeta pakkomielteesi avainsanoista ja kirjoita paremmin

Tässä on kirjoittamisen yksinkertainen muistisääntö pähkinänkuoressa – Google ja muut netissä toimivat hakukoneet ovat kyllästyneitä huonolaatuiseen sisältöön, avainsanojen liialliseen käyttöön ja muihin kyseenalaisiin menetelmiin, joiden avulla on tarkoituksena nostaa nettisivuston sijoitusta hakukoneessa. Todellisuudessa nämä seikat tuottavat lukijoilleen ainoastaan pettymyksen.

Laita sisällön laadukkuutta määrittävät mittarit, kuten kielioppi, luettavuus ja aihealueen käsittely tärkeämpään rooliin kuin avainsanojen käyttö. Lukijat tulevat varmasti huomaamaan, mistä oikein puhutkaan, vaikka hakutulos ei vastaisi kirjaimellisesti käyttäjän hakemaa avainsanaa – ja nykyään myös hakukoneet pystyvät tähän.

Jätä kommentti

Varaa ilmainen digimarkkinoinnin konsultaatio